tisdag 10 maj 2011

Isterband med dillstuvad potatis och kokta rödbetor


Inte allt för sällan får jag cravings för något som jag inte ätit på länge. Både jag och min J är helt galna i isterband, men äter det inte så ofta. Jag blev inspirerad av Per Morberg. Tittar ofta på hans Vad blir det för mat på TV. I det här receptet blev det en massa nya saker som jag aldrig gjort tidigare. Att det var så enkelt att koka rödbetor, varför har jag aldrig gjort det tidigare?!
Vi hade en blandning av olika sorters isterband, alla inköpta på ICA Kvantum i Sickla köpkvarter. Min favorit var utan konkurrens Lönneberga Isterband.

Recept

Ingredienser:
Fast potatis 800-900 gr
En bunt färska rödbetor
Småländska Isterband
Färsk dill
Mjölk 4 dl
Mjöl 2 msk
Smör 3,5 msk smör

Skär potatisen i klyftor och koka till den är mjuk. Låt ånga av ordenligt och därefter svalna.
Koka rödbetorna (bort med det gröna) i 20 minuter nu när de är späda och fina. På vintern tar det längre tid, kolla med en gaffel att de mjuknat. Skölj dem därefter i riktigt kallt vatten och skala med en potatisskalare. Klyfta, blanda runt en klick smör, på med en nypa flingsalt och lägg undan till serveringen.
Smält smöret försiktigt i en kastrull. Ta bort från värmen och sikta över mjölet. Vispa fri från klumpar.
Häll på mjölken och vispa allt lent, värm försiktigt under omröring. Låt småputtra i 5-10 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.

Av från plattan och i med potatisen. Hacka dill och skicka i allt i stuvningen.
Dela korvarna på längden och stek i 10-12 minuter. Servera med en god senap och en kall öl.

Lämnar också härmed in detta recept som bidrag till Jenny Benjaminssons tävling på kalasgott.com

3 kommentarer:

  1. Isterband! Det tror jag inte att jag har ätit sedan jag var liten, och det var ett tag sen:)!Ser gott ut i alla fall!

    SvaraRadera
  2. Gott är det absolut, inplanerat på vår meny på onsdag minsann. Det ser vi fram mot...Ska minsann ta och ha rödbetor till vi också!

    SvaraRadera
  3. Tack till er båda för kommentarerna. Hoppas jag får se er här igen snart.
    /Jens

    SvaraRadera