torsdag 14 april 2011

Säsongstips frukt och grönsaker

Det finns ju en massa anledningar till att hålla koll på vad som det är säsong för här i Sverige just nu. Perioden då din grönsak går att hitta närodlat eller åtminstone från Sverige. Fördelarna är många. Grönsaken har inte fraktats genom hela europa eller världen för att komma till butiken. Dessutom så har den haft större chans att mogna klart i jorden eller på trädet. Ska en grönsak forslas över stora avstånd plockas de oftast omogna, vilket gör att smaken inte utvecklats fullt än.

April

Grönsaker:
Dill
Kålrot
Röd lök
Gul lök
Morötter
Palsternacka
Paprika
Persilja
Potatis
Rödbetor

Frukt och bär:
Apelsin
Citron
Grapefrukt
Kiwi

Som ni kan se så är inte allt listat ovan något som odlas i Sverige, men kom då ihåg det där med smaken. Det är nu de är som bäst.

2 kommentarer:

  1. Jag är så missnöjd med kiwin som finns i butiken just nu. Hårda som stenar är dom och även om de får ligga framme i rumstemperatur så mognar de inte som de ska.

    SvaraRadera
  2. Jag kan inte mer än hålla med dig. Min första omgång var stenhårda allihop. De jag köpte idag var dock superfina! Kanske var de första som dök upp i vårt land plockade för tidigt i sitt ursprungsland? Tack för din kommentar Karin!

    /Jens

    SvaraRadera