onsdag 20 april 2011

Hemgjorda Potatisbullar med bacon och lingon


Skriver man en matblogg så får man nog ligga i lite. Det finns så många matbloggar där ute idag att jag nog måste göra något exceptionellt för att få några läsare. Här kommer iaf ett vardagsinlägg.
Den här veckan har varit minst sant hektisk. Mest för att jag låtit min bättre hälft hitta på bus på eget håll så hämta lillan, handla och laga mat har varit vad som schemat erbjudit. Underbart att få spendera egentid med den lilla, men halvkul att hon är inne i en fas där hon ska testa mig HELA tiden. halvt vansinning, men återigen underbart.
Idag var jag och handlade på Konsum i Hammarby Sjöstad. Ska jag vara helt ärlig så är de på tok för dyra och dessutom så är deras delikatessdisk bara godkänd. Det här med delikatessdisk är förresten något jag skulle vilja se mer av över lag. Är det inte underbart att handla in en (Stockholms-)färsk fisk, en slaktarstoppad korv eller ett nät med musslor. Jag förstår att det är finns en anledning till att det färska minskat de senaste 20 åren. Vi handlar väl inte så mycket färskt idag. När jag var liten så fanns, även då, en liten ICA-butik vid fastlandet i närheten av ön där min familj har landställe. Butiken är jätteliten, kanske som en normal 7-11 butik idag. Men när jag växte upp så hade t.o.m. DE en delikatessdisk?! Fisk från havet, svamp från skogen osv. Helt underbart.
Nå vart var jag någonstans, jo på Konsum. Butiken i Sjöstan' är verkligen superbra om man ser till sortimentet. Helt klart den butik som jag besökt som har bäst ekologiskt urval. Är man en handla-mat-ofil som jag så kan man vandra runt och bara titta på allt spännande.
Idag är det ju vardag så vi behövde något snabbt och enkelt. Valet föll på hemmagjorda potatisbullar med bacon och lingon. Jag valde att även ha i morötter och spenat i mina potatisbullar. Självklart för näringens skull, men det blev supergod smak på dem också. Vår lillskrutta har egentligen aldrig haft problem med grönsaker. Hon har tidigt förstått att man är en mycket "större tjej" om man äter samma sak som mamma och pappa, så broccoli och morötter har varit favoriter sedan länge. Nedan har ni vad jag gjorde.

Recept

Ingredienser:
ca 800-1000 gr mjölig potatis
2 ägg
3 matskedar mjöl
2 morötter
babyspenat
4 scharlottenlökar
2 klyftor vitlök
Skivad bacon
Lingonsylt

Skala potatis och morötterna och koka dem mjuka, brukar ta 20 minuter. Bryn scharlottenlöken och vitlöken mjuk utan att den tar färg. Häll allt över potatisen. Stöt allt med en potatisstöt. Vispa upp äggen, strö mjölet och äggen över potatisen. Finhacka en grabbanäve spenat och blanda i potatisröran. Salta och peppra.
Forma potatisbullar och stek i stekpanna två till tre minuter på varje sida. Stek upp bacon och servera till tillsammans med Lingon.

4 kommentarer:

  1. Vardagsmaten är det som är roligast att läsa om :-)

    Trevlig Påskhelg.

    SvaraRadera
  2. Tackar för kommentaren och hoppas ni hade en härlig Påsk ni med!

    Jens

    SvaraRadera
  3. Hemmagjorda potatis bullar e ju så smaskigt.
    En trevlig blogg du har / Pernilla

    SvaraRadera
  4. Tack Pernilla, ja riktiga potatisbullar är så gott!

    /Jens

    SvaraRadera